Власитте в Полша преосмислят идеята за отпускането на безлихвени ипотечни кредити

...
Власитте в Полша преосмислят идеята за отпускането на безлихвени ипотечни кредити
Коментари Харесай

Крачка назад: Европейската страна, която се отказва от безлихвените ипотечни кредити

Власитте в Полша премислят концепцията за отпущането на безлихвени ипотечни кредити в поддръжка на процъфтяващия жилищен пазар в страната, оповестява Bloomberg. Причината е, че огромна част от обществото застана против оферти за даване на обилни дотации за понижаване на лихвите по жилищни заеми на 0%.

Обществената реакция идва на фона на високите междинни лихви по новите ипотечни заеми, които към този момент надвишават 7%. Голяма част от хората обаче са обезпокоени от отрицателни последствия, свързани с притока на по-евтини заеми на пазара. Те се притесняват, че тласъците в действителност ще създадат парцелите още по-недостъпни, вместо да оказват помощ на купувачите.
 Полша съобщи, че не е подготвена за приемане на еврото
Петата по население страна от Европейски Съюз съобщи, че не е подготвена за приемане на еврото

Това разяснява министърът на финансите, без значение от получените от страната големи евросредства

Двойни цени за 10 години

Цените на жилищата в Полша се удвоиха през последните 10 години, демонстрират данните на Евростат. Данните на централната банка от своя страна демонстрират, че инфлацията при цените на парцелите още веднъж се форсира. Средната цена на апартамент от 70 кв. м във Варшава е повишена до над $280 000.
 Варшава, Полша
Източник:

Варшава, Полша

Достъпността на жилищата от дълго време е проблем в европейската страна, в която жилищната благосъстоятелност се трансформира в знак на висок статут в постсъветската епоха.

Популистката концепция на партия " Право и правдивост ", която преди време предложи заеми с таван на лихвите от 2% беше последвана от партия " Гражданска платформа " на Доналд Туск, която разгласи, че ще стигне още по-далеч с безлихвени ипотеки. Очевидно обаче хората не имат вяра в икономическата логичност на сходни процеси и са срещу тях.
 Варшава е измежду най-скъпите градове за строителство в света
Този източноевропейски град към този момент е измежду най-скъпите места за строителство в света

На доста пазари се следи доста нарастване на строителната интензивност през 2021
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР